KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

ACNE

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoening ter wereld. Acne wordt vaak geassocieerd met jeugdpuistjes, tieners en de pubertijd. Echter kun je op elke leeftijd acne krijgen.

WAT IS ACNE?

Acne is een talgklieraandoening. Talg wordt geproduceerd om de huid soepel te houden. De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van deze haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne. De factoren die een rol spelen bij acne zijn een verhoogd talgproductie (gerelateerd aan hormonen), een stoornis in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid) en een afsluiting van het talgklierkanaal door bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn (Propionibacterium acnes).

Acne kent vele verschillende verschijningsvormen van enkele puistjes en mee-eters, tot uitgebreide vormen op het gelaat en het decolleté of de rug.

SOORTEN ACNE

Acne vulgaris

De meest voorkomende vorm van acne. Ook wel “gewone” acne genoemd.

Acne conglobata

Een ernstige, ontstoken vorm van acne. Kenmerkend hierbij zijn grote onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes). De ontstekingen kunnen zo hevig zijn dat grote puisten met elkaar samenvloeien en bovenhuidse- en onderhuidse strengen en plakkaten kunnen vormen. Deze vorm van acne kan veel pijn en littekens veroorzaken.

Acne comedonica

Bij deze vorm van acne staan voornamelijk zwarte en witte comedonen (mee-eters) op de voorgrond.

Acne Tarda

Acne die begint in de adolescentie en kan aanhouden tot ver in de volwassenheid. Vaak is de oorzaak niet geheel duidelijk.

Acne excoriée des jeunes filles

Deze vorm van acne wordt ook wel krabacne genoemd. Deze vorm van acne die wordt door een dwangmatige en soms onbewust krabben of pulken aan het gezicht. Het gaat vaak om aan niet bestaande huidafwijkingen of bestaande huidafwijkingen (zoals acne vulgaris). Deze vorm van acne komt vooral voor bij jonge meisjes en vrouwen.

Acne inversa

Ook wel hidradenitis suppurativa genoemd is een ernstige, chronische vorm van acne die zich bevindt is in de lichaamsplooien. Voornamelijk in de oksel en de liezen. Door de ontstekingen in de haarzakjes, talg- en zweetkliertjes kan de aandoening als pijnlijk en onaangenaam ervaren worden

Acne littekens

Acne vulgaris

Benieuwd hoe acne behandeld kan worden?

Acne kan in de meeste gevallen erg goed behandeld kan worden. Afhankelijk van het beeld van de huid wordt er een therapie gekozen.