KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

LITTEKENS

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidaandoening of een operatie. Bij de meeste mensen ontstaat een “normaal” litteken. Een litteken die relatief klein is, vlak is en weinig opvalt. Deze geven over het algemeen weinig tot geen klachten en irritaties.

Hoe erger de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans bestaat dat er een abnormaal litteken ontstaat. Abnormale littekens kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. Ook kunnen ze klachten geven als jeuk, pijn, dik en rood worden en een bewegingsbeperking veroorzaken.

FACTOREN DIE VAN INVLOED ZIJN OP LITTEKENVORMING

Erfelijke factoren en huidskleur: mensen met een gekleurde huid hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van abnormale littekens.

Leeftijd: de wondgenezing duurt langer bij een oudere huid. Een jonge huid geneest sneller maar heeft ook de kans om te veel nieuwe huid te vormen waardoor dikkere en grotere littekens ontstaan.

Lokalisatie: littekens die gelegen zijn over gespierde en beweeglijke lichaamsdelen kunnen makkelijker uitrekken waardoor het litteken verwijdt en beter te zien is.

Infecties: wanneer een wond gecompliceerd wordt door een infectie is de kans op een abnormaal litteken groter.

SOORTEN LITTEKENS

Atrofische littekens

Een klein, rond verzonken putje in de huid. Atrofische littekens ontstaan doordat tijdens het wondgenezingsproces te weinig huid is aangemaakt. Deze littekens worden vaak gezien bij waterpokken en acne.

Acne littekens

Wanneer acne flink ontstoken raakt kan het na genezing onfaaie littekens achterlaten. Acne littekens kunnen zowel in het gezicht, op de borst of op de rug voorkomen. 80% van de mensen met acnelittekens heeft atrofische littekens. Deze littekens kunnen onderverdeeld worden in “ice pick” littekens, “boxcar” littekens en “rolling” littekens.

Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens zijn meestal rozerood, verdikt en verheven. Hypertrofische littekens kunnen klachten geven als jeuk en pijn. Een hypertrofisch litteken blijft binnen de grenzen van de oorspronkelijke huidbeschadiging.

Keloïd littekens

Een keloïd litteken is abnormaal verdikt litteken die onregelmatig is gevormd en groter is dan de oorspronkelijke huidbeschadiging. Het litteken is vaak rood tot donkerrood van kleur en kan pijnlijk zijn en jeuken. Keloïd komt vaak voor bij een donkere huid.

Benieuwd hoe littekens behandeld kunnen worden?

Behandeling bij littekens is erop gericht op het uiterlijk van litteken(s) te verbeteren in kleur en dikte en eventuele klachten zoals pijn en jeuk te verminderen. Samen wordt er naar het behandeldoel gekeken en in overleg de meest geschikte behandelmethode gekozen.