Wat is melasma?
Melasma (ook wel zwangerschapsmasker genoemd) is een pigmentstoornis waarbij op de huid bruine vlekken ontstaan. Deze ontstaan met name op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.
Hoe ontstaat melasma?
De precieze oorzaak van melasma is nog onbekend. Wel is het duidelijk dat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid ter plaatse te donker wordt. Verschillende risicofactoren kunnen samenhangen met het ontstaan en/of het verergeren van de pigmentvlekken bij melasma. Hormonale factoren spelen de belangrijkste rol bij het ontstaan van melasma. Bij alle vrouwelijke geslachtshormonen, zoals progesteron en oestrogenen is aangetoond dat ze in staat zijn om de pigmentaanmaak te stimuleren.
De zwangerschap wordt daarom ook als één van de belangrijkste factoren herkend. Andere uitlokkende factoren kunnen zijn: natuurlijke en kunstmatige UV-straling, erfelijkheid, pilgebruik, het gebruik van bepaalde cosmetica en anti-epileptische geneesmiddelen.
Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment productie. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren, ontstaat er niet een egale maar een meer vlekkige bruine verkleuring aan de huid.
Bij melasma ligt het overmatig pigment vaak op meerdere niveaus van de huid, oppervlakkig en diep. Daarom is het belangrijk om melasma op verschillende manieren te behandelen. Hierdoor zorg je ervoor dat het reeds gevormde pigment wordt aangepakt en wordt verminderd maar dat ook het pigment wat continue wordt aangemaakt afgeremd wordt.
Wat kun je zelf doen bij melasma?
- Zonbescherming: Bij melasma is het belangrijk om het gehele jaar door dagelijks een zonnebrandcrème gebruiken met minimaal SPF 30. Bij voorkeur een zonnebrandcrème met minerale UV filters. Bij blootstelling aan UV-stralen is het belangrijk om de crème regelmatig te gebruiken (elk uur). Zonnebanken wordt terzeerste afgeraden! Gebruik op zonnige dagen extra bescherming als een hoed of pet, om de zonblootstelling zoveel mogelijk te beperken.
- Voedingssupplementen: sommige voedingssupplementen hebben een anti-oxidatief effect en kunnen preventief goed werken tegen pigment. Voorbeelden zijn vitamine C, glutathion & polypodium leuctomos.
- Pigmentremmende ingrediënten: door producten consequent te gebruiken met pigmentremmende ingrediënten kunnen zij een blekende en egaliserende werking hebben op de huid. Voorbeelden zijn niacinaminde, arbutin, kojic acid, vitamine C, glutathion & azeleïnezuur. Producten met deze ingrediënten kunnen los van elkaar, maar ook tegelijkertijd gebruikt worden. Deze zijn verkrijgbaar in de praktijk.
Behandeling van melasma:
Behandeling de praktijk is gericht op het verminderen van het reeds gevormde pigment als het afremmen van het pigment wat continue wordt aangemaakt. Om melasma veilig en effectief te behandelen wordt dit gedaan met de Spot Out Kit welk speciaal is ontwikkeld voor behandeling van melasma.