KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

OEDEEM THERAPIE

Oedeemtherapie wordt toegepast bij lymfoedeem, lymfoedeem ten gevolge van (borst)kanker, lipoedeem, veneus oedeem, post-operatief oedeem en post-traumatisch oedeem. Bij oedeem is behandeling gericht op zowel het voorkomen van verergering (preventief) als op vermindering van de gevolgen van oedeem. Het aanleren van zelfmanagement vormt hierbij een belangrijk onderdeel en wordt binnen de praktijk veel aandacht aan besteed.

Manuele lymfedrainage: manuele lymfedrainage is een vorm van massage. Door met een zacht pompende beweging het fijne netwerk van de lymfevaten in de huid te stimuleren wordt de vochtopname door de lymfevaten gestimuleerd, waardoor vochtophopingen afnemen. Door middel van oedeem- en fibrosegrepen wordt de huid en het onderliggend weefsel heel gericht behandeld. Het vocht wordt naar een plaats geleid waar het makkelijk kan worden opgenomen en waar verhard weefsel soepeler kan worden gemaakt.

 

Fasciatechnieken: de fasciatechniek is een bindweefseltechniek waarbij speciale handgrepen worden uitgevoerd die gericht zijn op het losmaken van verklevingen in de huid en het onderliggende weefsel. Hierdoor kunnen ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Tevens heeft het een positief effect op de doorbloeding van weefsels en op de werking van het lymfesysteem.

LPG Endermologie: de behandeling met de LPG is gebaseerd op een diepe, mechanische bindweefselmassage die blokkades van de huid, onderhuid en onderhuidsbindweefsel op kan heffen.

Ambulante compressietherapie: met ambulante compressietherapie wordt zwachtelen bedoeld. Met behulp van een zwachtel wordt door een constante druk vochtuittreding tegengegaan, wat de afvoer van lymfe stimuleert. Vaak wordt het zwachtelen ingezet om binnen een bepaalde tijd een zodanige vochtafname teweeg te brengen, zodat daarna een therapeutisch elastische kous aangemeten kan worden om het behaalde resultaat te behouden.

Therapeutisch elastische kousen: ook wel steunkous genoemd, geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van de verkregen vochtafname tijdens de behandelingen. Hiervoor wordt de kous op maat aangemeten en er worden aantrek instructies gegeven.

Lymfetaping: Er kan gebruik worden gemaakt van lymfetaping als aanvulling om de afvoer van vocht te bevorderen. De tape trekt de huid een klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en in de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen.

Ademshalings- en bewegingsoefeningen en zelfmanagement: specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen worden uitgelegd die de afvoer van lymfvocht via de lymfevaten stimuleren. Er wordt voorzien van informatie en het geven van instructies zodat het oedeem onder controle kan worden gehouden.

Duur behandeling

30-60 minuten.

MAAK EEN AFSPRAAK