KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

ONGEWENSTE HAARGROEI

Of haargroei ongewenst is, verschilt per persoon. Ongewenste haargroei kan normale beharing of overbeharing zijn. Zowel overbeharing als “normale” haargroei kan als cosmetisch storend worden ervaren.

WAT IS ‘NORMALE’ HAARGROEI?

Normale haargroei is erg rasgebonden. Vaak hebben Noord-Europese vrouwen met een licht huidtype weinig opvallende lichaamsbeharing. Waarbij vrouwen uit het Middellandse Zee-gebied donkere lichaams- en gezichtsbeharing als normaal wordt gezien. Wanneer beharing opvalt, wordt dit al snel als abnormaal ervaren.

SOORTEN ONGEWENSTE HAARGROEI

Er zijn verschillende vormen van overbeharing. Hypertrichose en hirsutisme. Beide komen veel voor.

Hypertrichose

Hypertrichose is haargroei die sterker is dan je verwacht bij vrouwen. Haargroei die weliswaar ongewenst is, maar groeit op normale plekken zoals de armen en de benen.

Hirsutisme

Hirsutisme is overmatige haargroei bij vrouwen, in een mannelijk patroon. Dit houdt in dat er haren groeien op plaatsen waar vrouwen normaal geen haren hebben, zoals op het gezicht (baard en snor), in de hals, op de borst, rond de tepels en op de onderbuik tussen navel en schaamstreek. Vaak zijn deze haartjes stug, donker en dik. De haartjes zijn veel meer zichtbaar dan de lichtgekleurde donshaartjes die normaal op het gezicht en het lichaam van vrouwen voorkomen. Er wordt geschat dat zo’n 5 tot 10% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt aan hirsutisme.

De haargroei wordt deels gestuurd door hormonen. De oorzaak van hirsutisme is voor een deel dat er sprake is van een verhoogd testosterongehalte in het bloed. Echter zijn bij de meeste vrouwen de testosterongehaltes normaal. Hirsutisme kan ook erfelijk bepaald zijn. Hier hoeft niet altijd te veel testosteron in het lichaam aanwezig te zijn, wel kan de gevoeligheid van de haren voor testosteron bij vrouwen voor hirsutisme verhoogd zijn. Zo kan een normale testosteronspiegel in het bloed bij deze vrouwen toch aanleiding geven tot versterkte haargroei.

Benieuwd hoe ongewenste haargroei behandeld kunnen worden?

Zowel bij overbeharing als “normale” haargroei kunnen wij een uitkomst bieden.
Klik hier voor laserontharing en elektrische epilatie.