KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

KLIK HIER OM ONLINE JE AFSPRAAK TE MAKEN

Pigmentatie

Pigmentstoornissen zijn aandoeningen waarbij een verstoring is in het pigment van de huid. Het kan gaan om te veel pigment (hyperpigmentatie), te weinig pigment (hypopigmentatie) of in sommige gevallen kan het pigment volledig zijn verdwenen (depigmentatie).

WAT IS HYPERPIGMENTATIE?

Pigmentvlekken (of hyperpigmentatie) zijn onregelmatige, bruine vlekken op de huid. Pigmentvlekken ontstaan door overmatig aanmaak van melanine. Melanine wordt gemaakt door pigmentcellen en geeft kleur aan je haar, je huid en je ogen. Ook beschermt melanine je huid tegen uv-straling én zorgt melanine ervoor dat je bruin wordt door de zon.

Omdat de aanmaak van melanine gestimuleerd wordt door zonlicht is dit de meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken. Door (overmatige) blootstelling aan zonlicht gaat de huid teveel aan pigment maken wat resulteert in hyperpigmentatie. Pigmentvlekken ontstaan dan vaak op plekken waar de huid in aanraking komt met zonlicht.

Daarnaast kunnen ook hormonen, erfelijke factoren, huidbeschadigingen of ontstekingen leiden tot hyperpigmentatie.

VERSCHILLENDE VORMEN VAN HYPERPIGMENTATIE

Lentigo solaris

Ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd is een goedaardig gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij een oudere vaak zonbeschadigde huid. Over het algemeen komen ze het meest voor op het gezicht, handruggen en onderarmen.

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een pigmentstoornis die te herkennen is aan onregelmatige bruine vlekken op de aan zonblootgestelde delen van het gezicht. Soms kan melasma ook aan de onderarmen voorkomen. Melasma wordt veroorzaakt door verschillende factoren waaronder zonlicht, aanleg en hormoonverstoring. De hudiverkleuringen kunnen ook ontstaan tijdens de zwangerschap waardoor de bekende term “zwangerschapsmasker” vaak wordt gebruikt. Soms verdwijnen de vlekken vanzelf weer na een zwangerschap. Vaak blijven de vlekken bestaan en komen ze terug bij blootstelling aan zonlicht.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring van de huid die optreedt na een beschadiging of ontsteking van de huid. De pigmentatie neemt meestal de vorm en grootte aan van huidbeschadiging of ontsteking die eraan voorafging. De verkleuring kan geen kwaad en verdwijnt meestal vanzelf weer, alleen kan het als erg storend worden ervaren.

Dermatosis Papulosa Nigra

Dit zijn kleine bruine tot zwarte bultjes bij de getinte en donkere huid. Vaak komen deze voor in het gezicht, op de hals en op de borstkas. De plekjes komen zeer veel voor en zijn volstrekt onschuldig. Ze hoeven niet om medische redenen verwijderd worden. Wel kan Dermatosis Papulosa nigra als cosmetisch storend ervaren worden.

WAT IS HYPOPIGMENTATIE EN DEPIGMENTATIE?

Hypopigmentatie is een tekort aan pigment of pigmenthoudende cellen in de huid waardoor er een witte vlek op de huid ontstaat. Hierbij is de aangedane huid lichter dan de normale huid. Dit kan door een vermindering zijn van pigment (hypopigmentatie) of totale afwezigheid van pigment (depigmentatie).

VERSCHILLENDE VORMEN VAN HYPOPIGMENTATIE

Vitiligo

Vitiligo is een chronische huidaandoening waarbij pigmentcellen kapot gaan en er wordt geen melanine meer aangemaakt. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op de huid of soms witte lokken in het haar.

Pityriasis versicolor

Een oppervlakkige schimmelinfectie van de huid, veroorzaakt door een gist. De gist (Malassezia furfur) leeft bij iedereen op de huid maar kan onder bepaalde omstandigheden (vochtige omstandigheden, zweten) gaan overgroeien. Het veroorzaakt een lichte ontsteking van de huid en gaat gepaard met jeuk, lichte schilfering en pigmentverschillen.

Pityriasis alba

Is een veelvoorkomende, onschuldige huidaandoening waarbij er vage, lichte gekleurde vlekken zichtbaar zijn. Vaak komt het voor op de wangen. Ook kan het voorkomen in de hals, op de armen en op de bovenste deel van de romp. Het is een milde vorm van eczeem waarbij de huid soms droog en schilferend kan zijn.

Benieuwd hoe pigmentatie behandeld kan worden?

Vaak kan pigment goed behandeld worden. De keuze van een pigmentbehandeling is afhankelijk van de hoeveelheid pigment, grootte, locatie en diepte waar het pigment zich bevindt in de huid.